De kleineondernemersregeling (KOR) wijzigt per 1 januari 2025. Wellicht heb je hierover inmiddels een brief ontvangen van de Belastingdienst. De wijziging is het gevolg van nieuwe EU-regels waaraan alle EU-lidstaten moeten voldoen. Hierdoor wordt het mogelijk dat je in de ene EU-lidstaat gebruik kunt maken van de KOR in een andere EU-lidstaat, als die een dergelijke regeling heeft. Daartoe worden de kleineondernemersregelingen in de diverse lidstaten zoveel als mogelijk geüniformeerd. Een belangrijke aanvullende voorwaarde is dat jouw jaaromzet in de gehele EU onder de grens van € 100.000 moet blijven. 
Een ander gevolg van de nieuwe EU-regels is dat een btw-ondernemer in een andere EU-lidstaat die de Nederlandse KOR wil toepassen, zich niet in Nederland maar in zijn/haar eigen lidstaat moet aanmelden voor de Nederlandse KOR. Voor deze btw-ondernemer gelden dezelfde administratieve ontheffingen als voor de in de Nederland gevestigde btw-ondernemer die gebruikmaakt van de KOR.
Als Nederlandse btw-ondernemer hoef je alleen aan de Nederlandse jaaromzetgrens (€ 20.000 excl. btw) te voldoen om deel te nemen aan de Nederlandse KOR. Maar wil je gebruikmaken van de KOR in een andere EU-lidstaat, dan moet je ook aan de aanvullende voorwaarde (jaaromzet in de EU minder dan € 100.000) voldoen. De Nederlandse jaaromzetgrens is nu € 20.000, maar de EU-richtlijn biedt de lidstaten de mogelijkheid om hun nationale grens op te hogen tot € 85.000. 

 

Tijdig aan- of afmelden

Pas je de KOR al toe en wil je dit ook blijven doen na 1 januari 2025? Dan hoef je geen actie te ondernemen om de KOR voort te zetten. Wil je vanaf 1 januari 2025 geen gebruik meer maken van de KOR, dan kan je je hiervoor afmelden tussen 1 oktober 2024 en 3 december 2024. In deze periode kan je je ook aanmelden voor toepassing van de KOR vanaf 1 januari 2025, als je de KOR nu niet toepast. 

 

Let op
Ben je een zeer kleine btw-ondernemer met een jaaromzet tot € 2.200 (deze registratiedrempel is nu € 1.800)? Dan val je automatisch onder de KOR en ben je dus niet verplicht om je daarvoor aan te melden. Denk hierbij aan vrijwilligers en zonnepaneelhouders.

 

Versoepelingen

De verplichte toepassingstermijn van 3 jaar komt op 1 januari 2025 te vervallen. Deze verplichting vervalt ook voor btw-ondernemers die op 31 december 2024 hier nog aan gebonden zijn. De opzegtermijn van vier weken voor het belastingtijdvak blijft wel bestaan.

 

De verplichte uitsluitingstermijn van 3 jaar wordt verkort. De uitsluiting gaat gelden vanaf het kalenderkwartaal waarin de beëindiging ingaat tot en met het daaropvolgende kalenderjaar. De verkorte verplichting gaat ook gelden voor btw-ondernemers die op 31 december 2024 nog aan de bestaande uitsluitingstermijn gebonden zijn. Ook hierbij geldt dat de opzegtermijn van vier weken voor het belastingtijdvak blijft bestaan.